Geschiedenis

Eind jaren ‘70 ontstonden er in Belgisch-Limburg een aantal dixielandformaties, die de stijl van de jaren ‘20 opnieuw tot leven lieten komen. Met namen zoals the Deep Creek Jazzuits, The Piccolo Dixieland Band en de Down Town Jazz Gang – om er maar enkele te noemen – nam Belgisch-Limburg plots een belangrijke plaats in , in de dixieland-scene. Na het vallen en opstaan van tal van dixie-bands in Limburg, staken 4 muzikanten de hoofden bijeen om iets unieks te doen. Dixielandmuziek spelen met “VIER” muzikanten : een revolutie ! De Limburgse dixielandscène stond op zijn kop ! Frank, Danny, Patrick en Carlo legden de basis van het unieke concept : THE BELGIAN DIXIE KINGS. Het menu van de Dixie Kings bestaat niet alleen uit doordeweekse jazzmuziek of saaie New-Orleans-‘stomps’ … maar een mix van eigentijdse dixieland & swingmusic met soms zelfs een vleugje bebop en latin. Hun recente cd ‘Off The Record’ is de ‘kroon’ op hun werk geworden. The Belgian Dixie Kings waren al te gast op talrijke jazzfestivals en jazzclubconcerten in de Benelux en in Duitsland.

The Belgian Dixie Kings On Parade

Uitgedost in een typisch originele New-Orleans outfit en steunend op haar jarenlange ervaring, kan dit vierkoppig mobiel orkest perfect tussen de menigte bewegen. De Belgian Dixie Kings zullen ongetwijfeld op uw evenement een meerwaarde en een vrolijke noot toevoegen. Nooit opdringerig maar zeker interactief en met de nodige humor !

The Belgian Dixie Kings In Concert

Bij deze formule worden de Belgian Dixie Kings bijgestaan door een drummer en een extra muzikant (trombone of sax). Deze formatie is ideaal voor een podiumconcert tijdens uw event, festival of clubconcert. Op hun nieuwe cd kan u alvast proeven van de ‘In Concert’-formule ! Met eigen arrangementen en met een vitale creativiteit brengen ze u in de authentieke jazzsfeer van weleer. The Belgian Dixie Kings waren al te gast op talrijke jazzfestivals en jazzclubconcerten in de Benelux en in Duitsland.

De Muzikanten

Danny Vervoort (trompet & zang)

In 1984 ontmoette hij de klarinettist Herman Vanspauwen, medestichter en leider van de Deep Creek Jazzuits waar hij als nieuwbakken lid al vlug de knepen van het vak leerde. Tot 1989 speelde hij met deze inmiddels zeer bekende formatie in binnen- en buitenland en nam ook een aantal lp’s en cd’s op, in opdracht van de elgische radio & televisie. Vanaf 1990 fungeerde hij als freelance-muzikant bij zowel binnen- als buitenlandse dixielandformaties en bigbands. In 2001 trad hij op als gastsolist bij de Dukes of Dixieland in New Orleans tijdens boottochten met de wereldberoemde Natchez-steamboat op de Mississippi. Karakteristiek voor zijn optreden is de spontane humor zowel in zijn muziekspel als in zijn performance.

Patrick Greven (banjo & zang)

Patrick Greven is volledig self-made. Hij stond mee aan de wieg van de Deep Creek Jazzuits en zorgde daarna zelf voor de geboorte van Jazz Extra, Sweet Dixie, en nadien de Downtown Jazzgang waar hij gedurende 20 jaar mee optrad in binnen- en buitenland. Als banjospeler en zanger van The Belgian Dixie Kings weet hij ook nu weer de toehoorders te begeesteren en terug te brengen in de sfeer van de jaren ’20. Ambiance verzekerd !

Carlo Steegmans (clarinet & zang)

Carlo Steegmans kreeg als klarinettist een klassieke opleiding aan de conservatoria van Diepenbeek en Genk. Gebeten door de dixie en de jazz luisterde hij in zijn vrije tijd naar de grote performers van de lichte muziek. Voorbeelden voor hem waren Zoot Sims, Dexter Gorden, Stan Getz and many more. Zo studeerde hij als autodidact de tenorsaxofoon. De zelfstudie der akkoorden bracht hem in contact met een nieuwe en jonge generatie van jazzliefhebbers en uitvoerders zoals Arne Van Coillie, Alano Gruarin, Martijn Vanbuel, Anthony Clays. Met zijn eigen kwintet On-Q had hij reeds de-doorwinterde-jazz-zangeres Hilde Vanhove als gast.Hij houdt van verschillende muziekstijlen en kan bij gevolg door de luisteraar niet in een vakje gestopt worden. Hij houdt vooral van live-communicatie op het podium, zowel met het publiek als met de medespelers.

Frank Ehmann (bass-tuba)

Op jonge leeftijd speelde Frank reeds trompet en bas bij verschillende jazz-bands waaronder de Piccolo Dixielandband, Straight Ahead en Herman’s BigBand. Later speelde hij samen met verschillende Belgische en buitenlandse bands en artiesten : Deep Creek Jazzuits (B), The Circus Square Jazzband (Nl), The Limehouse Jazzband (Nl), Carlo Willems (B), Jack Coenen (Nl), Andre Donni (B) … Op een originele wijze vertolkt Frank op zijn bas-tuba het geluid van een contrabas. Deze speelwijze is trouwens uniek in de Belgische jazz-scene. Ontdek ook zijn “walking-bass” !

Waar al gespeeld ?

 • Jazz Rally Düsseldorf (D)
 • Jazz Festival Zevenaar (NL)
 • The Highest Mountain Jazz Award 2005 in Vaals (NL): 1ste prijs
 • Beleuvenissen, Leuven
 • Jazzfestival Celle (D)
 • Jazzmarathon Brussel
 • Jazz Festival Breda (NL)
 • Joly Jazz Avesnois (FR)
 • Jazzclub DaDa, Düren (D)
 • JazzClub The Mood, Hasselt
 • Jazz in Catstown, Helmond (NL)
 • JazzClub Rijen (NL)
 • The Music Village, Brussel
 • Jazzclub Vaals (NL)
 • Jazz & Blues Festival Eindhoven
 • Jazz Festival Tervuren
 • Exclusief concert voor Koning Albert II op 20/11/2003 in Eupen (B) tijdens het “Doppeljubiläums der Deutschsprachigen Gemeinschaft”
 • Voor verschillende bedrijfsfeesten en recepties in België en Nederland
 • Voor veel privé- en straatfeesten
 • Voor veel serviceclubs, bv Rotary Willebroek

Fotogallerij