Geschiedenis

Take 2 werd in 1995 boven de doopvont gehouden en ontstond uit de samenwerking tussen VRT-collega’s Luc Calluy (saxen) en Ben Vanderweyden (piano en synthesizers). Zij brengen ‘Smooth Jazz’, een mooie cocktail van lichte jazz, pop, soul, ook wel eens ‘Lounge’ genoemd. Ideaal voor het opluisteren van allerlei festiviteiten: verjaardagen, party’s, recepties, tuinfeesten,…

Op het repertoire staan jazzstandaards, fusion jazz, popnummers uit het repertoire van Stevie Wonder, Michael Jackson, Sting enz. Naargelang de aard van het evenement kan het ensemble aangevuld worden met de voortreffelijke zanger Francis Baumans. Ook een uitbreiding tot een volledig combo met drummer, bassist en/of gitarist behoort tot de mogelijkheden.

Bibliografie

Luc Calluy, sax

Na een klassieke klarinet opleiding als tiener bij een plaatselijke harmonie schakelt hij vanaf zijn achtienjarige leeftijd definitief over op de saxofoon. Hij speelt in diverse popgroepjes in de jaren zeventig, maar verkiest de vrijheid van de jazz vanaf de jaren tachtig. Hiervoor volgt hij verschillende opleidingen bij binnenlandse en buitenlandse jazzmusici zoals John Ruocco, Frank De Ruyter, enz…

Luc speelt jaren in kwartet samen met Chris Durinckx (drums), Karl Aerts (gitaar) & Bart Segers (bass) en in duo met Karl Aerts (gitaar). In 1995 werd TAKE2 opgericht met Ben Vanderweyden (piano) en gastmuzikanten Francis Baumans (zang + gitaar) & Roland Vanhoegaerden (gitaar).

Het instrumentenpark werd geleidelijk aan uitgebreid van alt-sopraan en tenor saxofoon tot de YAMAHA WX7 winddriver die de klankkleur van het ensemble sterk heeft beïnvloed.

Ben Vanderweyden, toetsen

Na een klassieke opleiding piano en harmonie, kreeg hij al snel de jazzmicrobe te pakken. Er volgden dan ook verscheidene zomerstages in Dworp, waar hij bij mensen als John Lewis (Modern Jazz Quartet), Michel Herr, Charles Loos en Eric Vermeulen in de leer ging.

Gedurende enkel jaren speelde hij met de jazz-fusion groep ‘Smalltalk’ waarin kleppers meespeelden als Hugo Boogaerts (Wizards of Ooze), Chris Mentens en Koen Vandendriessche (Milkshake Banana). In 1986 werden ze genomineerd voor het internationaal jazzconcours Hoeilaart, waar ze met zijn compositie ‘Fishing in the Viandra’ de prijs Sabam voor beste jazzcompositie wegkaapten. Later werd het nummer door Guyri Spies gearrangeerd voor het toenmalig BRT jazzorkest.

Meer en meer begon hij zich ook toe te leggen op het programmeren van synthesizers en sequensers, wat in 1995 uitmondde in een samenwerking met collega Luc Calluy. Samen richtten ze de groep Take 2 op, waarbij het programmeren van de muzikale ‘background’ prominent aanwezig is.

Francis Baumans, zang

Met zijn CD ‘Made in dreams’ stelt Francis Baumans zich voor aan het grote publiek als zanger componist in het muziekgenre “soulpop”. Hij wil hierdoor ook aandacht krijgen van artiesten en muziekuitgeverijen die op zoek zijn naar nieuw songmateriaal zowel in binnen- als buitenland. ‘Made in dreams’ is zijn eerste solo CD.

Toch is Francis Baumans reeds jaren actief in de Belgische popsien. Zo is hij lid en oprichter van de Tiense groep Positive Touch die begin jaren ’90 opgang maakte als popfunk band met een gewaardeerde podiumreputatie; te zien op Markt Rock Leuven, Suiker Rock Tienen, Humo’s Rock Rally en te horen op de verzamel CD ‘Ten’s HilI 1993′. Samen met o.a producer arrangeur Leo Caerts jr. bracht hij in 1990 onder de naam Secret Charms de singel ‘L.C.T .’ (funk) en ‘One night romance’ (ballade) uit.

Momenteel is hij freelance actief als studiomuzikant voor diverse Belgische artiesten, zowel Nederlandstalig als Engelstalig, alsook in de publiciteitssector waar hij meewerkte als componist van diverse radio- en T.V.spots.

Als componist kreeg hij in 1993 van de Belgische Artistieke Promotie van Sabam de B.A.P-prijs lichte muziek.

Naast zijn productioneel werk in zijn eigen studio F .B. Music, is hij momenteel te horen als zanger van het Dixie Dickx Combo op party’s en evenementen in Belgenland en de smoothjazz groep Take 2.

Discografie

In 1996 werd de instrumentale cd Evasion uitgebracht. Het werd een mix van klassieke jazz & zachte fusion waar een aantal muzikale vrienden van Luc garant staan voor een essentiële meerwaarde aan het album. Er staan drie eigen composities op het album waaronder “Evasion”, geïnspireerd door de prachtige en rustgevende Dordogne vallei in Zuid-West Frankrijk.

Voor de klassieke jazz-nummers werden topdrummer Chris Durinckx en dito all-round bassist Luc Michiels aangesproken. Chris is afgestudeerd en docent aan de Jazz-studio in Antwerpen en treedt regelmatig op met de grote namen uit de Belgische jazz-scene. Hij speelde in zijn beginperiode jaren samen met Luc in verschillende formaties. Luc Michiels, eveneens afgestudeerd aan de Jazz-studio in Antwerpen, is op dat moment de vaste bassist van de succesvolle groep “Wizards Of Ooze”.

Voor de fusion-nummers werd het geprogrammeerde drumtrack behouden, maar bespeelt Marc Demartelaer de 4- & 5-string electrische bas. Hij stond samen met Luc aan de wieg van zijn eerste jazzgroep, maar werd in geen tijd een vaste waarde in de Waalse jazz-scene. Bovendien staat hij open voor alle muziekgenres en werkt hij in dezelfde periode mee aan een experiment met moderne klassieke muziek in samenwerking met het het Luikse symfonie orkest.

Gitaristen Roland Van Hoegaerden (solo gitaar) en Karl Aerts (ritme gitaar) zijn allebei autodidact en nemen de gitaartracks voor hun rekening waar nodig. Karl speelde jaren met Luc in diverse formaties, maar gaat in die periode vooral op tourné met de nieuwe Ierse groep van Misha Mhara. Roland speelde jaren met Ben samen, maar is ook vandaag nog steeds de vaste gitarist van de Boomse Big Band. Dankzij de medewerking van al deze vrienden muzikanten, werd “Evasion” erg positief onthaald in het verteerbare jazz milieu. Er werden slechts 300 exemplaren geperst, waarvan er nog een 50-tal kunnen worden bekomen door bestelling (e-mail) of na live concerten.

Momenteel wordt er gewerkt aan een tweede cd met ook vocale nummers.

Foto

Audio